Geplaatst op

Wat is fondant en wat kun je ermee?

fondant 1 kg

Fondant is eetbaar. Het is een suikerglazuur wat gemaakt is van suiker en glucose en wordt veel gebruikt voor het bekleden van taarten, cupcakes en gebakjes. Maar je kunt er ook hele leuke decoraties mee maken die je daarna gebruikt om op een taart, cupcake of gebakje te plakken. Als je fondant uit de verpakking haalt is het vaak wat hard en stug. Voor gebruik moet je het goed doorkneden. Kneed net zo lang tot het goed elastisch is. Hierdoor krijg je geen barsten bij het boetseren en gaat het bij het bekleden van een taart niet zo snel scheuren.

Wil je zelf een fondant taart maken dan raden wij aan om te beginnen met een fondant taart bakpakket. Hierbij zit een uitleg van hoe je de taart bakt, vult, af moet smeren, bekleden en decoreren. Wil je een ander soort bakpakket met uitleg? Wij maken ze ook naar wens. Stuur dan een mailtje naar info@koekjebakker.nl

hot pink fondant

Wat voor smaak heeft fondant?

Gewoon gekleurd fondant heeft een vanillesmaak. Ook is het verkrijgbaar in allerlei verschillende smaken. Dat soort wordt ook wel smaakfondant genoemd. Er zijn heel veel smaken verkrijgbaar. Enkele smaken zijn: citroen, perzik, framboos, mango passievrucht, bubblegum roze, drop en banaan. Hieronder op de afbeeldingen staan een paar voorbeelden van smaakfondant. De kleur van het fondant is de kleur van de smaak. Dus aardbei smaakfondant is rood etc.

Je kunt ook zelf een smaak eraan toevoegen. Hiervoor zijn er smaakstoffen (geen smaakpasta) te koop. Het is niet raadzaam daar veel smaakstof aan toe te voegen omdat het de structuur verandert. Wie toch een smaakje aan zijn of haar fondant wil toevoegen, doet er daarom verstandig aan te kiezen voor zeer geconcentreerde smaakstoffen, zodat slechts een klein druppeltje al de gewenste smaak geeft. Dat bereikt u bijvoorbeeld met de Super Strength smaakstoffen van LorAnn. De juist dosering komt daarbij vanzelfsprekend zeer nauw, maar u weet wel zeker dat de smaakstof niets verandert aan de structuur en daarmee de werking van uw fondant of marsepein.

Zelf kleuren

Je kunt gekleurd fondant met elkaar mengen om een bepaalde kleur te krijgen. Bijvoorbeeld geel en rood zodat je oranje krijgt. Maar je het ook zelf kleuren door er wat kleurstof door te mengen. Er zijn heel veel kleuren kleurstof te krijgen. Meng eerst een heel klein beetje (een drupje is genoeg) door wit fondant en kneed het goed door. Is de kleur nog te licht voeg dan nog een beetje toe totdat je de gewenste kleur hebt. Het is wel handig om bij het mengen handschoentjes te gebruiken omdat de kleurstof bijna niet van je handen af wil.

edible funcolours gel

Waarmee smeer je een taart af?

De ondergrond van fondant is meestal botercrème of ganache. Deze twee producten zullen als het in de koelkast staan hard worden en daardoor zal het fondant niet smelten. Je kan een taart of cupcake niet afsmeren met slagroom of enchanted crème. Dat komt omdat deze producten water bevat. Hierdoor zal het fondant niet stevig blijven en wat gaan “smelten”. Ook kun je met slagroom of enchanted crème ook nooit een taart strak kunnen bekleden omdat het niet uithardt.

Decoraties maken van fondant.

Decoraties kun je gemakkelijk op fondant plakken door het een heel klein beetje in te smeren met water. Doordat fondant gemaakt is van suiker zal het door water gemakkelijk aan elkaar gaan plakken. Heb je zware creaties die niet blijven plakken met water dan kun je eetbare lijm gaan gebruiken. Niet alles kan staan blijven door eetbare lijm of water omdat het ook wel te zwaar kan zijn. Je kunt ook tylose poeder gebruiken voor het boetseren. Door wat tylose poeder te mengen met fondant zal het na het kneden snel uit gaan harden. Zodra je klaar bent met boetseren zal het snel uitharden en in vorm blijven. Maar je kunt ook gebruik maken van saté prikkers of lollystokjes in je decoraties. Met tylo poeder kun je ook zelf eetbare lijm maken.

Bereidingswijze eetbare lijm: Voor het verstevigen van fondant, gebruik ongeveer 3 g (1 theelepel) tylo poeder per 250 g fondant. Voor het maken van eetbare lijm, gebruik 1 deel poeder per 30 delen water. Laat het mengsel een nacht staan voor gebruik.