Geplaatst op

Hoe moet je ganache maken en wat kun je ermee?

ganache chocolade

Je kunt het maken met pure, witte of melk chocolade.

  • puur: 100 ml slagroom en 100 gram pure chocolade
  • melk: 100 ml slagroom en 150 gram melkchocolade
  • wit: 100 ml slagroom en 200 gram witte chocolade

Eerst breek je de chocolade in stukjes en doe je dat in een hitte bestendige schaal. Je kunt ook chocolade melts afwegen en in een schaal doen. Daarna doe je de slagroom in een pannetje en ga je het verhitten totdat je bij de randen ziet dat het begint te borrelen. Giet je de slagroom bij de chocolade en roer met een garde alles goed door tot alle chocolade is gesmolten.

Een dripcake maken:

Als je het chocolade mengsel over een taart wilt gieten, voeg dan een klein klontje boter toe. Dit zorgt ervoor dat de ganache mooi blijft glimmen wanneer hij gestold is. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de taart giet. Houd wel in de gaten dat hij voldoende vloeibaar blijft anders kun je geen drip meer maken.

Gebruiken voor het vullen of afsmeren van een taart:

Je kunt ganache ook opkloppen tot een stevige vulling. Zet de kom in de koelkast, maar controleer wel af en toe en roer weer door. Als je te lang wacht wordt het mengsel te hard. Wanneer de ganache dik en stevig (maar nog niet ‘hard’) is kun je deze opkloppen, waardoor de chocoladecrème luchtig en iets lichter van kleur wordt. Hij is dan ook gemakkelijker te verwerken, zodat je er een taart mee kun vullen, maar ook kunt afsmeren voor een strak resultaat. Ook is een opgeklopte variant gemakkelijker te gebruiken in een spuitzak, waardoor je bijvoorbeeld handig bonbonvormen kunt vullen

Truffels maken:

Hoe maak je truffels van ganache? Voeg een klein klontje boter toe aan de nog warme ganache en roer tot deze is gesmolten. Giet de ganache in een vorm en laat het in de koelkast volledig uitharden. Snijd er blokjes van en wentel deze door bijvoorbeeld, hagelslag, cacaopoeder of gehakte noten voor heerlijke chocoladetruffels.

Ganache is geschift

fAls het geschift is, kun je het nog prima redden. Zorg dat de temperatuur omlaag gaat en roer het nog eens flink door. Wat soms ook helpt, is een klein scheutje koud water erdoor.  

Kun je ganache kleuren?

Jazeker!! Dat kan met alle gel kleurstoffen. Omdat er slagroom toegevoegd is, is het geen chocola meer en kun je het met Wilton, Progel en FunColours gewoon kleuren. Soms pakt de kleur niet goed, dan zie je een soort stipjes. Als je nog even wacht tot de temperatuur gedaald is dan zie je ineens, de kleur doorkomen.

Kun je smaakstof gebruiken bij ganache?

Je kunt smaakstof toevoegen. Doe het in gedeeltes en proef of de smaak goed is.

Hoe lang kun je ganache bewaren?

Het is maximaal 1 week houdbaar op voorwaarde dat je deze in de koelkast zet. Dat moet je op de volgende manier doen:
Als je de ganache in een bakje of schaaltje doet dan dek je de ganache af met huishoudfolie. Goed afdekken door de folie op de laag zelf te doen. De laag is dan bedekt met folie. Zorg dat alle luchtbelletjes van de folie af zijn.
Daarna een deksel op het bakje en zo is deze maximaal 1 week houdbaar.

Ganache kan ook in de vriezer. Goed afdekken met folie en in een dicht bakje in de vriezer doen. Als je het uit de vriezer haalt dan kun je het op temperatuur laten komen. Om het te gebruiken voor een dripcake kun je het au bain-mairie klaar maken. Au bain-marie is dat je een hittebestendige kom op de rand van een pannetje zet. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt! De stoom van het water zorgt voor de verwarming, niet het water zelf. Breng het water aan de kook (of laat het afkoelen) en hou de temperatuur rond het kookpunt. Doe de producten in de kom en roer totdat het verwarmd of gesmolten is.