Geplaatst op

Wat is isomalt?

isomalt kleurloos

Isomalt is suikervervanger. Als je het koopt zijn het harde stukken. Maar je kan het makkelijk verhitten waardoor het gaat smelten. Zodra het afgekoelt is zal het weer helemaal hard zijn. Daardoor kun je er prachtige decoraties mee maken.

Wat kun je met Isomalt?

Je kunt er mooie decoraties mee maken voor op taarten, cupcakes en koekjes. Maar ook figuren en vormen. Het is te kleuren als het warm is en je kunt het versieren met een strooisel of plaatje. Maar je kunt er ook heerlijke, vrolijke en mooie lolly’s van maken.

Wat heb je nodig voor gebruik?

Je hebt een magnetron of pannetje nodig om het isomalt op te warmen. Als je dat hebt ga je eerst alles klaar zetten wat je nodig hebt zodat je direct aan de slag kan als het vloeistof is geworden. Zet een glazen schaaltje klaar. Geen plastic want door de hete vloeistof gaat het waarschijnlijk smelten.

Je hebt hittebestendige handschoenen nodig. Dit is nodig omdat het isomalt heel erg heet wordt en je echt erge brandplekken krijgt als de vloeistof op je lichaam komt. Denk er dan ook om dat er geen kinderen of andere mensen vlakbij in de buurt staan als je ermee gaat werken. Je hebt ook een hittebestendige ondergrond nodig. Kijk dus even goed of de ondergrond over hitte kan. Het zou zonde zijn als dat gaat weg smelten. Ook is het handig om een hittebestendig maatbekertje of een bekertje met een tuit erop te hebben. Met zo’n bekertje zal je de vloeistof gemakkelijk zonder knoeien in de mal kunnen gieten.

Je hebt natuurlijk ook mallen nodig om leuke decoraties te maken. Kijk goed of de mallen wel over hitte kunnen. Er zijn speciale mallen te koop voor het maken van lolly’s. Maar er zijn ook hittebestendige mallen die je gebruik voor het maken van fondant of marsepein figuren. Deze zijn ook geschikt voor het maken van figuren van isomalt.

Werken met isomalt.

Haal een paar blokje uit de verpakking en doe dit in een glazen schaaltje. Doe het schaaltje 30 seconden op 600 Watt in de magnetron. Kijk na 30 seconden of het vloeistof is geworden en of het bubbelt. Als het bubbelt is het heet genoeg. Zo niet dan moet het nog even in de magnetron. Als het goed opgewarmd is doe je het in een bekertje met tuit. En daarna doe je het in de mal waar je graag een figuur vanwil hebben. Laat het minstens 5 minuten afkoelen. Als het afgekoeld is kun je het voorzichtig uit de mal drukken.

Kleuren en decoreren van isomalt

Zodra de korrels na opwarmen vloeistof is geworden kun je er een beetje kleurstof doorheen doen. Meng dit goed door totdat je de gewenste kleur hebt. Je kunt ook glitters en strooisels aan een decoratie toevoegen. Doe dit wanneer de vloeistof nog heet is. Zo kun je het er gemakkelijk overheen strooien en blijft het na het afkoelen vast zitten..

Op de site van Funcakes vind je een recept voor een isomalt decoratie en taart.