Geplaatst op

Zelf een fondant of marsepein taart maken.

Patisse Taartzaag 31cm

Taart vullen:

Pak de bovenste deel van de taart, keer deze om en leg het op de ondergrond voor de taart. Deze laag ga je als eerst vullen. Je kunt kiezen uit een combinatie van banketbakkersroom, jam, enchanted cream, botercrème, bavarois en nog veel meer. . Veel mensen maken eerst een dijkje van botercrème of banketbakkersroom en doen dan de vulling erin. Je kun ook zorgen dat de vulling een cm van de kant blijft zonder dat je een dijkje maakt. Als de eerste laag gevuld is pak je de rest van de taart en keer je die om op de gevulde laag. Je pakt dan 2 delen tegelijk maar dat is omdat het middelste deel vaak erg slap is en snel breekt. Zo kun je het toch stevig verplaatsen. Daarna leg je de bovenste deel bescuit even opzij zodat je de 2de laag van de taart kan vullen.

Taart afsmeren:

Een gevulde taart kun je afsmeren met ganache of met botercreme. Afsmeren doe je om de taart mooi strak te maken. Het afsmeren doe je met een paletmes. Smeer de ganache of botercreme dik op de zijkanten zodat je lagen aan de zijkanten goed gevuld worden en de vulling er niet meer uit kan lopen. Daarna nog een laagje op de bovenkant zodat het fondant of marsepein er straks goed op blijft plakken. Om een mooi strak resultaat te krijgen, kun je de taart een uurtje in de koelkast plaatsen zodat de ganache of botercreme hard word en het fondant of marsepein er straks mooi strak omheen gelegd kan worden.

Fondant uitrollen:

Pak het fondant of marsepein en kneedt het 5 minuten goed door. Het doorkneden is erg belangrijk. Zo wordt het fondant of marsepein erg flexibel en zal er niet zo snel scheurtjes of scheuren in komen bij het bekleden van de taart. Om te voorkomen dat het fondant of marsepein op de ondergrond blijft plakken kun je wat poedersuiker op de ondergrond strooien. Het zal de smaak niet beïnvloeden omdat fondant ook uit veel suiker bestaat. Rol het fondant of marsepein uit totdat het 2 tot 3 mm dik is. Deze dikte is mooi om op te werken maar het is niet te dik voor de taart. Te dik fondant om een taart is namelijk niet lekker.

Er zijn mooie rolstokken verkrijgbaar waar ringen op de zijkanten zitten. Met deze ringen kun je de dikte van het fondant of marsepein bepalen. Om een mooie ronde lap te krijgen kun je het fondant of marsepein steeds een kwartslag draaien nadat je met de rolstok erover heen bent gegaan.

Taart bekleden:

Als je een mooie lap hebt gemaakt kun je de taart uit de koelkast halen. Leg de onderarm onder het fondant zodat het bij het optillen op je arm blijft hangen. Leg het daarna voorzichtig over de taart heen. Gebruik een smoother om de bovenkant van de taart mooi glad te strijken. Verdeel de plooien fondant aan de zijkant gelijkmatig langs de taart. Strijk het fondant aan de zijkant van beneden naar boven strak. Als je van boven naar beneden gaat strijken dan heb je kans dat er scheurtjes in de rand van de taart komen. Werk zo rondom de taart helemaal af. Om alle plooien weg te werken zul je af en toe het fondant wat al vast zit iets losser moeten halen, verplaatsen en weer opnieuw met je hand tegen de taart aan wrijven. Mochten er toch een gaatje of scheurtjes in komen dan kun je dat altijd nog weg werken met decoratie die erop of erom komt. Zit het helemaal om de taart? Dan kun je met de smoother de zijkanten nog strakker maken door erover heen te wrijven. Met een fondant mesje of een wheel tool kun je gemakkelijk het overtollig fondant of marsepein bij de onderste rand gemakkelijk weg snijden. Met de smoother zou je er nog eens over heen kunnen gaan om het weer iets strakker te maken. Nu kun je aan de slag om de taart te decoreren!!