Geplaatst op Geef een reactie

Taart strak afsmeren

Taart strak afsmeren is nodig voor bijvoorbeeld een dripcake. Daarom gaan we er even vanuit dat je een taart strak wil afsmeren om er een dripcake van te maken. Allereerst bak je dan een hoge taart zodat je ook goed kan drippen vanwege de hoogte. Je kunt bijvoorbeeld 2 bakvormen vullen van een doorsnede van 15 cm en 7,5 cm hoog.

Als de taarten in de oven zitten kun je de botercreme mix wel vast voorbereiden. Omdat je de mix met water eerst een uur moet laten staan.

Hieronder zie je een filmpje van hoe je een taart strak afsmeert:

Je kunt hier goed zien hoe ze de taart vullen en stapelen. Daarna moet de taart een uur in de koelkast. Het eerste laagje botercrème op de taart zorgt ervoor dat de taart niet meer kruimelt. Doordat de taart een uur in de koelkast staat wordt de vulling en buitenkant stevig en blijft de taart goed staan bij het verder afsmeren.

Je ziet dat ze op het flimpje een lange en dikke douwel in de taart doen voor de stevigheid. Het hoeft niet perse, het lukt ook zonder. Maar wil je wel stevigheid en zeker zijn dat de taart echt recht blijft staan dan raden we het zeker aan. Heb je geen douwel dan kun je er ook een dikke satéprikker in doen. Deze kun je als de taart helemaal afgesmeerd is evt ook weer verwijderen.

Na een uur doe je er weer een laag botercrème omheen en maak je het strak met een scraper. Is het daarna nog niet strak genoeg? vul de plekken die nog niet goed zijn weer met botercreme en ga het weer strak maken met de scraper. Dit doe je tot het helemaal naar je zin is!

Tip: zitten er luchtbellen in je botercrème? mix de crème dan 5 min op lage snelheid. Daardoor gaan de luchtbellen uit de creme. Word het niet goed strak met de scraper? Doe de scraper dan even onder de warme kraan en ga na het afdrogen weer langs de taart. Vaak gaat het dan beter.

Kijk op www.funcakes.nl voor leuke dripcake recepten.

taart strak afsmeren

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe moet je een taart vullen.

Taart vullen

Een taart bakken:

Als je een taart gaat maken bak je natuurlijk eerst biscuit. Dat kan met bijvoorbeeld een mix van funcakes of met een recept van jezelf. Je kunt een gewone biscuit bakken maar er zijn ook heel veel andere soorten zoals choco biscuit, redvelvet en meer.

Ondertussen kun je alvast de botercrème klaarmaken die je nodig hebt voor het maken van “dijkjes” en het afsmeren van de taart. Botercrème kun je ook heel gemakkelijk maken met een mix van Funcakes. Dat is een romige vanille crème die wat harder wordt als het in de koelkast staat. Vandaar ideaal voor strak afsmeren van een taart.

Verder lezen Hoe moet je een taart vullen.
Geplaatst op Geef een reactie

Wat kun je doen met eetbare dust.

Dust is een eetbare kleurpoeder. De kleurpoeder is geschikt  voor het aanbrengen van kleur op je taarten, creme en decoraties maar ook op chocolade.

Breng de dust gemakkelijk met een kwastje aan op je taart of voeg mooie details toe aan je suikerbloemen en decoraties van fondant en marsepein. Meng de eetbare poeders samen voor diepere en zachtere kleuren. Funcakes dust is in heel veel kleuren verkrijgbaar. Je kunt een botercrème taart ook een kleur geven met dust. Door de taart eerst een tijd in de koelkast te zetten wordt de crème hard. Zodra de crème hard is kun je het gemakkelijk een kleur geven met een kwast.

Het eetbare glanspoeder is ook te gebruiken als verf. Je kunt er verf van maken door het te mengen met rejuvenator spirit, zonnebloemolie, citroensap of vodka. Het kan ook gemaakt worden van zonnebloemolie. Eetbare dust wordt veel gebruikt voor het verven van een drip op een dripcake. Bijvoorbeeld goud omdat er niet heel veel verschillende gouden kant en klare drips verkrijgbaar zijn en sommigen de dust het mooist vinden.

Verder lezen Wat kun je doen met eetbare dust.
Geplaatst op Geef een reactie

Hoe maak je een stapeltaart.

Een taart vullen.

Eerst maak je natuurlijk minimaal 2 taarten die je wil gaan stapelen. Uitleg van hoe je de taart moet vullen, afsmeren en bekleden vind je in andere blogs op deze website. Een stapeltaart ziet er altijd mooi maar ook erg ingewikkeld uit. Maar als je onder de knie hebt hoe je de taart moet stapelen is het heel gemakkelijk en maak je zelf de mooiste taarten.

Je begint door de onderste taart op een cake drum te zetten. Een drum is erg stevig en zorgt ervoor dat de taart goed en recht blijft staan. Je kunt ook een beetje botercrème onder de taart smeren zodat de taart vast plakt aan de drum en het niet snel zal verschuiven. Bij de volgende taarten die erop komen moet je er een taartkarton onder de taart doen. Taartkartons zijn geschikt voor een taart tot en met 3 lagen. Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards.

Dowels of stokjes toevoegen

Steek eerst in de onderste taart dowels of dikke saté prikkers. Dit zorgt ervoor dat de taart die erboven op komt blijft staan. Je knipt deze dowels op hoogte af met een scherpe en schone snoeischaar. Steek de eerste dowel in het midden van de taart. Knip het op de juiste hoogte af en maak dan nog 5 stokjes op diezelfde maat als de taart. Je kan het ook doen zoals hieronder omschreven. De maat van de buitenste rand aanhouden. Op zich maakt het niet uit op welke manier je het doet. Maar zorg ervoor dat alle stokjes die je erin doet allemaal even lang zijn!

Je kunt beter teveel dowels/stokjes erin hebben dan te weinig. Hoe meer lagen hoe meer stokjes. Op die manier wordt het gewicht beter verdeeld. Dat ene stokje plaats je weer in het midden van de taart. De andere 5 stokjes doe je rondom in de taart. Je plaatst ze waar net de rand van de taart die erop komt zal komen. Zo zakt de taart in het midden en zijkanten niet in.

Smeer bovenkant van de onderste taart wat in met botercrème zodat de taart die je erop zet vast komt te zitten. Plaats dan de tweede taart inclusief taartkarton op de onderste taart.

Herhaal de vorige stap met de overige taart(en). En je stapeltaart is klaar!

  • Tips: vind je na het stapelen de randen van de taart niet erg mooi. Doe er dan nog een sierrand om. Niemand ziet wat van de rand die je niet mooi vond en het maakt je taart helemaal af!
stapeltaart

Geplaatst op Geef een reactie

1M spuitmond – taart decoreren

Maak een prachtige taart met de 1M spuitmond . Je kunt een rand mooi decoreren met Botercreme, enchanted cream of slagroom.  Hoewel het er uitdagend uitziet, is het gemakkelijk om een ​​rand rondom de taart te spuiten. Het geeft net even een mooie afwerking van je taart.

Je kunt kiezen om de crème van tevoren te kleuren in de kleur(en) die bij je taart passen. Kleuren van creme kan met kleurstof.

De 1M spuitmond heeft elke bakker in zijn keuken en kun je niet missen. Deze wordt het meest gebruikt en vaak ook op cupcakes. Op cupcakes kun je deze spuitmond gebruiken voor een toef of om er een “roos” mee te maken.

Verder lezen 1M spuitmond – taart decoreren
Geplaatst op Geef een reactie

Taart tabel Funcakes biscuit mix

  • Als je bakvorm lager is, kun je deze verhogen door middel van een reep bakpapier. Het gaat dan niet over de rand heen omdat het bij het bakpapier omhoog gaat.
  • Deze taart tabel Funcakes biscuit mix zijn gebaseerd op Funcakes Biscuitmix (Let op: ze komen ze niet volledig overeen met de verhouding op de verpakking zelf. Dat heeft te maken met de bakvormen, hoeveelheid afgerond en hoe je het precies mixt etc.
  • De hoeveelheid ei in gram is na het breken van het ei (restjes zijn lekker voor een omelet)
  • Als je hele eieren wilt gebruiken, ga dan uit van ei maat M = ca. 50 gram en dan naar boven afronden
  • De hoeveelheden marsepein/rolfondant zijn een indicatie omdat het er ook vanaf hangt hoe dik je het uitrolt.
  • Pas de hoeveelheden aan als je hogere of lagere taarten bakt
  • Het aantal personen per taart is ook een indicatie want het kan iets meer of minder zijn. Dat hangt af van de hoogte van de taart en de grootte van je stukjes. Want de ene taart zal meer vullen dan de andere taart. Ook ligt het eraan hoe dik je de vulling erin doet.

Tabellen:

Taart tabel Funcakes biscuit mix

Wilton Bakvormen Rond – 7,5 cm hoog (3 inch)
ø15 cm (6 inch)
ø20 cm (8 inch)ø25 cm (10 inch)ø30 cm (12 inch) ø35 cm (14 inch)
Aantal liters:1,3L2,2L3,5L5,2L7,4L
Aantal personen:6-88-1216-2020-2530-35
Biscuit: 200g250g330g500g800g
Water:20ml/g25ml/g33ml/g50ml/g80ml/g
Eieren (maat L):3 (160g)4 (200g)5 (250g)7 (380g)12 (600g)
Baktijd:25-30 min30-35 min35-40 min50 min55-60 min
Marsepein/Fondant:300g400g600g900g1200g
Verder lezen Taart tabel Funcakes biscuit mix
Geplaatst op Geef een reactie

Wat is fondant en wat kun je ermee?

Fondant is eetbaar. Het is een suikerglazuur wat gemaakt is van suiker en glucose en wordt veel gebruikt voor het bekleden van taarten, cupcakes en gebakjes. Maar je kunt er ook hele leuke decoraties mee maken die je daarna gebruikt om op een taart, cupcake of gebakje te plakken. Als je fondant uit de verpakking haalt is het vaak wat hard en stug. Voor gebruik moet je het goed doorkneden. Kneed net zo lang tot het goed elastisch is. Hierdoor krijg je geen barsten bij het boetseren en gaat het bij het bekleden van een taart niet zo snel scheuren.

Wil je zelf een fondant taart maken dan raden wij aan om te beginnen met een fondant taart bakpakket. Hierbij zit een uitleg van hoe je de taart bakt, vult, af moet smeren, bekleden en decoreren. Wil je een ander soort bakpakket met uitleg? Wij maken ze ook naar wens. Stuur dan een mailtje naar info@koekjebakker.nl

hot pink fondant
Verder lezen Wat is fondant en wat kun je ermee?