Geplaatst op

Wat is dip ‘n drip?

Dip ‘n Drip Wit

Dip ’n Drip wordt ook wel smeltfondant of fondantglazuur genoemd. Je kunt het verwarmen in de magnetron om het daarna in een spuitzak te doen. Knip een klein puntje van je spuitzak en laat het smeltfondant langs je taart naar beneden glijden. Heb je geen spuitzak? Je kunt ook prima een drip maken met een klein theelepeltje. De Dip ’n Drip droogt op, maar wordt van binnen niet helemaal hard. Je taart blijft dus makkelijk te snijden.

Om te checken of de drip te zacht of te hard is kun je het eerst uitproberen op een glas de omgekeerd staat. Zo verpruts je niet je taart mocht je drip nog niet op de juiste temperatuur zijn.

Je kunt de Dip ’n Drip ook gebruiken om een mooie strakke laag glazuur over je cupcakes, koekjes of donuts aan te brengen. Zo maak je snel wat bijpassende traktaties bij je taart. Deze traktaties kun je erin dippen.

Let op! Dip ’n Drip bestaat uit suiker en water. Wil jij je taart na het aanbrengen van je drip dus nog in de koelkast bewaren? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je de taart in een goed afgesloten doos in de koelkast zet. Doe je dit niet, dan zal het vocht van je koelkast ervoor zorgen dat de suiker uit je drip smelt, wat ervoor kan zorgen dat de drip weer van je taart glijdt.

Dit glazuur is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Maar wit kun je ook prima kleuren met een kleurstof.

Dit product heeft een zoete smaak. Wil je meer een chocolade smaak? dan kun je ook gebruik maken van deco melts. Lees hierover alles in de blog.

dip 'n drip

op de website www.funcakes.nl vind je recepten waarbij je dit product bij kan gebruiken.

Geplaatst op

Wat zijn deco melts?

decomelts pink

FunCakes Deco Melts zijn in heel veel kleuren verkrijgbaar. Maar ook in verschillende smaken zoals framboos, toffee en yoghurtsmaak. Deco Melts is niet van echte chocolade gemaakt maar heeft wel die lekkere romige, witte chocoladesmaak. Je kunt witte deco melts ook zelf kleuren door wat kleurstof toe te voegen.

Naast het maken van een drip kun je er ook koekjes, cake pops of cupcakes mee decoreren. Dit doe je door ze er in te dippen. Ook maak je er eenvoudig zelf lolly’s of taartdecoraties mee. Een veelzijdig product waar je alle kanten mee op kan. Ideaal om in je keuken te hebben.

Dit product smelt je in de magnetron of au bain-marie en laat je vanuit een spuitzak of spuitfles over je taart glijden. Zet de taart vervolgens even in de koelkast, zodat de drip mooi gaat glanzen. Na het maken van de drip kun je de taart prima met drip in een taartdoos in de koelkast bewaren.

In tegenstelling tot de Dip ’n Drip, harden de Deco Melts volledig uit. Het is vergelijkbaar met chocolade. Bedek je de volledige bovenkant van de taart met hiermee dan zal deze laag bij het aansnijden dus breken, zoals ook chocolade zou doen. Vind je dit niet zo mooi, dan raden we je aan om de drip alleen langs de rand aan te brengen en de bovenkant van de taart op te vullen met andere decoratie.

Het handige van deze chocolade is dat het hersmeltbaar is. Houd je dus nog wat over, dan kun je dit gewoon uit laten harden en op een later moment nog eens gebruiken.
Je kunt de dikte van gesmolten Deco Melts ook naar wens aanpassen. Verdunnen doe je door er wat plantaardige olie aan toe te voegen, verdikken gaat met een druppeltje water. Let op! Eenmaal vermengd met olie of water, zijn de Deco Melts niet meer hersmeltbaar.

Geplaatst op

Vegan botercreme

Vegan botercreme

Er zijn verschillende recepten voor vegan botercreme. Een recept is: 250 gram wajang boter op kamertemperatuur mixen tot het een zachte crème is. Daarna een bus poedersuiker in gedeeltes toevoegen. Om het wat romiger te maken kun je er wat sojamelk met een zakje vanillesuiker aan toevoegen. Dit mix je nog 10 minuten door en je hebt een heerlijke botercrème.

Dit recept is niet alleen vegan maar dus ook lactose-, koemelk-, en glutenvrij.

Een ander recept waarmee je vegan botercreme maken kunt is:

  • 390 g FunCakes suikerbakkerspoeder
  • 120 g Crisco
  • 120 g Wajang
  • 60 ml sojamelk
  • Paar druppels vanille extract
  • FunCakes kleurgel wit
  • Mixer

Zorg ervoor dat de Wajang op kamertemperatuur is. Dan kun je het goed mixen en loopt je mixer niet vast. Mix op de laagste stand de 120 g Wajang, 120 gram Crisco en de 60 ml sojamelk tot een glad geheel. Voeg in 1 keer alle suikerbakkerspoeder toe en meng tot het een dikke gladde massa is. Voeg het vanille extract toe.

Dit recept is genoeg voor het vullen en af te smeren van een taart van 20 cm, of voor het maken van 12 cupcakes.

Eventueel kan je de crème witter maken of een andere kleur geven door er wat witte FunCakes kleurgel aan toe te voegen of echt een heel klein drupje paarse kleurstof.

Vegan botercreme
Geplaatst op Geef een reactie

Dripcake maken

dripcake

Om een dripcake te maken heb je een hoge taart nodig omdat je wel wat ruimte moet hebben voor de drip. Je kunt bijvoorbeeld 2 bakvormen vullen van een doorsnede van 15 cm en 7,5 cm hoog. Ook is het belangrijk dat je de taart strak af gaat afsmeren zodat je een mooie drip erover kan laten glijden.

Heb je nog nooit een taart gebakken en gevuld en wil je wel graag een dripcake maken? Kijk dan eerst bij de blog een taart vullen blog zodat daarna verder kan met deze blog.

Hieronder zie je een filmpje van hoe je een taart strak afsmeert:

Je kunt hier goed zien hoe ze de taart vullen en stapelen. Zoals je ziet hebben ze de taart op een cakedrum. Dat is ideaal want hierdoor komt er geen beweging in je taart en zal de creme niet uit zijn vorm gaan of gaan scheuren. Het gebruiken van een taart karton wordt daarom ook afgeraden.

Na het vullen en licht afsmeren moet de taart een uur in de koelkast. Het eerste laagje botercrème op de taart zorgt ervoor dat de taart niet meer kruimelt. Doordat de taart een uur in de koelkast staat wordt de vulling en buitenkant stevig en blijft de taart goed staan bij het verder afsmeren.

Je ziet dat ze op het flimpje een lange en dikke douwel in de taart doen voor de stevigheid. Het hoeft niet perse, het lukt ook zonder. Maar wil je wel stevigheid en zeker zijn dat de taart echt recht blijft staan dan raden we het zeker aan. Heb je geen douwel dan kun je er ook een dikke satéprikker in doen. Deze kun je als de taart helemaal afgesmeerd is evt ook weer verwijderen.

Na een uur doe je er weer een laag botercrème omheen en maak je het strak met een scraper. Is het daarna nog niet strak genoeg? vul de plekken die nog niet goed zijn weer met botercreme en ga het weer strak maken met de scraper. Dit doe je tot het helemaal naar je zin is!

Tip: zitten er luchtbellen in je botercrème? mix de crème dan 5 min op lage snelheid. Daardoor gaan de luchtbellen uit de creme. Word het niet goed strak met de scraper? Doe de scraper dan even onder de warme kraan en ga na het afdrogen weer langs de taart. Vaak gaat het dan beter.

Is de taart afgesmeerd dan kun je beginnen met drippen. Er zijn verschillende soorten manieren om te drippen. Het kan met een zelf gemaakte ganache. In de blog ganache maken staat het recept. Het kan ook met deco melts. Dat is een smeltbare chocolade. In de blog deco melts lees je daar alles over en staat ook een voorbeeld filmpje. Er zijn ook kant en klare drips zoals de easy drip. Deze drip hoef je allen maar op te warmen en je kunt beginnen met drippen. Probeer de drip eerst altijd even op een omgekeerd glas. Zo kun je zien of de drip dik of dun genoeg is en gaat het niet direct fout op je taart.

Hieronder zie je een filmpje waarin ze laten zien hoe je een dripcake kan maken met de easy drip.

Ben je klaar met de drip dan kun je de taart naar wens decoreren. Met bijvoorbeeld een mooie toef, strooisel, chocolade, snoep en nog veel meer.

Kijk op www.funcakes.nl voor leuke dripcake recepten.

taart strak afsmeren

Geplaatst op

Hoe moet je een taart vullen.

taart afsmeren

Een taart bakken:

Als je een taart gaat maken bak je natuurlijk eerst biscuit. Dat kan met bijvoorbeeld een mix van funcakes of met een recept van jezelf. Je kunt een gewone biscuit bakken maar er zijn ook heel veel andere soorten zoals choco biscuit, redvelvet en meer.

Ondertussen kun je alvast de botercrème klaarmaken die je nodig hebt voor het maken van “dijkjes” en het afsmeren van de taart. Botercrème kun je ook heel gemakkelijk maken met een mix van Funcakes. Dat is een romige vanille crème die wat harder wordt als het in de koelkast staat. Vandaar ideaal voor strak afsmeren van een taart.

Verder lezen Hoe moet je een taart vullen.
Geplaatst op Geef een reactie

Wat kun je doen met eetbare dust.

eetbare dust

Dust is een eetbare kleurpoeder. De kleurpoeder is geschikt  voor het aanbrengen van kleur op je taarten, creme en decoraties maar ook op chocolade.

Breng de dust gemakkelijk met een kwastje aan op je taart of voeg mooie details toe aan je suikerbloemen en decoraties van fondant en marsepein. Meng de eetbare poeders samen voor diepere en zachtere kleuren. Funcakes dust is in heel veel kleuren verkrijgbaar. Je kunt een botercrème taart ook een kleur geven met dust. Door de taart eerst een tijd in de koelkast te zetten wordt de crème hard. Zodra de crème hard is kun je het gemakkelijk een kleur geven met een kwast.

Het eetbare glanspoeder is ook te gebruiken als verf. Je kunt er verf van maken door het te mengen met rejuvenator spirit, zonnebloemolie, citroensap of vodka. Het kan ook gemaakt worden van zonnebloemolie. Eetbare dust wordt veel gebruikt voor het verven van een drip op een dripcake. Bijvoorbeeld goud omdat er niet heel veel verschillende gouden kant en klare drips verkrijgbaar zijn en sommigen de dust het mooist vinden.

Verder lezen Wat kun je doen met eetbare dust.
Geplaatst op

Hoe maak je een stapeltaart.

stapeltaart

Een taart vullen.

Eerst maak je natuurlijk minimaal 2 taarten die je wil gaan stapelen. Uitleg van hoe je de taart moet vullen, afsmeren en bekleden vind je in andere blogs op deze website. Een stapeltaart ziet er altijd mooi maar ook erg ingewikkeld uit. Maar als je onder de knie hebt hoe je de taart moet stapelen is het heel gemakkelijk en maak je zelf de mooiste taarten.

Je begint door de onderste taart op een cake drum te zetten. Een drum is erg stevig en zorgt ervoor dat de taart goed en recht blijft staan. Je kunt ook een beetje botercrème onder de taart smeren zodat de taart vast plakt aan de drum en het niet snel zal verschuiven. Bij de volgende taarten die erop komen moet je er een taartkarton onder de taart doen. Taartkartons zijn geschikt voor een taart tot en met 3 lagen. Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards.

Dowels of stokjes toevoegen

Steek eerst in de onderste taart dowels of dikke saté prikkers. Dit zorgt ervoor dat de taart die erboven op komt blijft staan. Je knipt deze dowels op hoogte af met een scherpe en schone snoeischaar. Steek de eerste dowel in het midden van de taart. Knip het op de juiste hoogte af en maak dan nog 5 stokjes op diezelfde maat als de taart. Je kan het ook doen zoals hieronder omschreven. De maat van de buitenste rand aanhouden. Op zich maakt het niet uit op welke manier je het doet. Maar zorg ervoor dat alle stokjes die je erin doet allemaal even lang zijn!

Je kunt beter teveel dowels/stokjes erin hebben dan te weinig. Hoe meer lagen hoe meer stokjes. Op die manier wordt het gewicht beter verdeeld. Dat ene stokje plaats je weer in het midden van de taart. De andere 5 stokjes doe je rondom in de taart. Je plaatst ze waar net de rand van de taart die erop komt zal komen. Zo zakt de taart in het midden en zijkanten niet in.

Smeer bovenkant van de onderste taart wat in met botercrème zodat de taart die je erop zet vast komt te zitten. Plaats dan de tweede taart inclusief taartkarton op de onderste taart.

Herhaal de vorige stap met de overige taart(en). En je stapeltaart is klaar!

  • Tips: vind je na het stapelen de randen van de taart niet erg mooi. Doe er dan nog een sierrand om. Niemand ziet wat van de rand die je niet mooi vond en het maakt je taart helemaal af!
stapeltaart